Waineo null-test beeld analyse.

Door een normale Foucault test te doen en het resultaat over het Waineo null beeld te leggen, is te zien hoe de beelden geïnterpreteerd moeten worden. Verder is daarmee ook duidelijk te zien hoe gevoelig de Waineo null-test is. Als we bijvoorbeeld naar het vierde plaatje kijken, zegt de Foucoult test dat de wavefront error al 1/5 bedraagt. Echter als we in het zelfde plaatje naar het null beeld kijken, zien we dat we nog lang niet over een "null" kunnen spreken, het beeld is immers nog verre van egaal verlicht. Als je alleen op de Waineo null beelden afgaat tijdens het paraboliseren, ben je geneigd door te gaan omdat fouten zo eenvoudig te zien zijn, terwijl je mischien al lang een goede spiegel hebt gemaakt.

Bij de Waineo null-test test je altijd de volle spiegel, terwijl maar een paar punten van de spiegel bij een gewone Foucault test worden getest. Het gevaar daarbij is, dat het mogelijk is dat je volgens de Foucault test een goede spiegel hebt, terwijl je in werkelijkheid precies tussen de foute zones in hebt gemeten. Dit fenomeen is goed te zien in het eerste plaatje. Volgens de Foucault test hebben we een opstaande rand, een bobbel in het midden, en een "lichte" rimpel tussen die twee (+/- 15nm). Echter de 2de, 3de, en de 4de meting vallen precies op de randen van de foute zones. Waardoor er een rimpel in de spiegel zit die in werkelijkheid veel groter is dan de Foucault test weergeeft !!!

Omdat de lichtbron tussen de te testen spiegel en de referentie-sfeer staat, krijg je een schaduw te zien van de lichtbron houder. Dit is de verticale schaduw in het midden van het beeld. Ook is het scheermesje te zien op deze lichtbron houder. Dit scheermesje moet overigens perfect zijn uitgelijnd met het scheermesje op de Foucault tester zelf.

 

Foucault image of mirror Foucault image of mirror
Foucault image of mirror Foucault image of mirror